Kohti tavoitteita

09.01.2022

Liekö ajankohta vai elämäntilanne, joka usein saa ihmisen pohtimaan tavoitteitaan? Perinteisesti vuodenvaihde voi tuntua otolliselle ajankohdalle. Ja työpaikan menetys voi toimia sekin kannustimena. Niin tässäkin esimerkin tapauksessa.

Pyysin ystävääni käyttämään hetken pohdiskeluun:
Mitkä ovat kymmenen tärkeintä tavoitettasi tällä hetkellä?

Muistiinpanojen helpottamiseksi pyysin häntä piirtämään ympyrän muotoon 10 suorakulmaista laatikkoa ja nimeämään tavoitteet laatikoihin.

Osa tavoitteista tuntui piirtyvän vauhdikkaasti:

Syön terveellisesti
Nukun riittävästi
Liikun säännöllisesti
Tapaan ystäviä

Osan kohdalla ystäväni kertoi asian olleen jo pitkään ilmassa, että jotain pitäisi asialle tehdä ja nyt tuntui ajankohta sopivalle:

Siivoan kodinhoitohuoneen
Aloitan uuden harrastuksen

Ihmissuhteisiin liittyen kaksi tärkeää asiaa nousi kymmenen kärkeen:

Panostan parisuhteeseen
Olen lasteni tukena

Saamansa palautteen vuoksi hän päätti kirjata yhdeksi tavoitteeksi:

Puhun ystävälliseen sävyyn

Ja tämän syksyisen työpaikan menetyksen vuoksi oli tavoitteisiin kirjattava myös pelkoa ja harmitusta aiheuttava prosessi, joka toisaalta oli jo useamman vuoden ollut haaveissa, mutta jäänyt mukavuudenhalun ja tottumuksen jalkoihin:

Etsin uuden työpaikan

Kun tavoitteet oli nimetty pyysin piirtämään nuolia tavoitteiden välille sen perusteella, minkä tavoitteen toteutuessa toinenkin olisi helpompi toteuttaa.

Nuolia alkoi sinkoilla ja samalla ajatukset alkoivat tarkentua:

"Jos saisin tuon nukkumisasian kuntoon, niin se kyllä antaisi puhtia alkaa kuntoilla, ja kiinnittää huomiota ravintoon. Ilman muuta jaksaisin tavata myös ystäviäni useammin ja eiköhän puhetapani ja äänensävyni pysyisi levänneenä positiivisempana.", ystäväni puntaroi ääneen.

Selkeästi yksi tavoitteista vaikuttaisi myös muiden onnistumiseen. Sovimme, että seuraavalla kerralla puhuisimme nukkumisesta ja siihen liittyvistä asioita syvemmin. 

Kotitehtävää ideoimme yhdessä ja nukkumiseen liittyen tuntui sopivalta kokeilla uutta nukkumaanmenorutiinia jo saman tien:

  • tänä iltana ystäväni asettuu sänkyyn 15 minuuttia normaalia aikaisemmin
  • kirjoittaa ylös kolme asiaa, joista on kiitollinen
  • sammuttaa valot
  • peiton alle mukavasti asetuttuaan hengittää nenän kautta pitkään ja rauhallisesti sisään aivan vatsan pohjaan asti
  • hengittää ulos suun kautta pitkään ja hartaasti, karistaen kaiken päivän jännityksen ja rasituksen, kaiken pelon ja stressin. 
  • Tämä hän toistaa vielä uudelleen ja samalla mielessään sanoo: "Minä ansaitsen levollisen, virkistävän ja rauhallisen yöunen."